Mor jeg kunne godt tænke mig at gå til ridning! Det tror jeg mange mødre, især til piger, har måttet lægge ører til. Men hvis vi giver efter og lader ridning være en af vores barns fritidsinteresser – hvilket jeg i øvrigt varmt kan anbefale, da der er så mange gode oplevelser og læring ved det at gå til ridning – hvordan får vi så valgt en god rideskole til vores børn og hvorfor skal vi overhovedet tænke over, hvilken rideskole vi vælger? Det har vi haft en snak med berider Sille Hastrup om, som gerne deler ud af gode råd og fif til, hvad man skal lægge mærke til.
Hvilke overvejelser skal man gøre sig om valg af elevskole
Men hvorfor skal man egentlig tænke over, hvilken rideskole man melder sit barn ind i, var det første, vi kom til at snakke om. Hvis ens barn gerne vil gå til fodbold, så tager man jo ofte bare den nærmeste fodboldklub.
Der findes flere forskellige typer af ridning og det kan være forskelligt, hvad man lægger vægt på i sin omgang med hestene. Man melder jo heller ikke bare sit barn til boldspil – men vælger en disciplin indenfor boldspil alt efter om man er til fodbold, håndbold eller basketball. Ridning i en rideklub er ikke så formaliseret som f.eks. fodboldtræningen i en fodboldklub er. Der er ingen formelle krav til uddannelse af undervisere i en rideklub
Når du skal kigge efter en god rideklub til dit barn, så kig lidt bredere geografisk, fremfor at tage den, der nødvendigvis ligger tættest på i km. Kig f.eks. efter om der er en gennemgående person, der har ansvaret for elevskolen, om klubben har lagt en rød tråd for elevundervisningen og hvad du kan forvente af stedet. Spørg også gerne ind til, hvilken baggrund underviserne i klubben har – har de noget teoretisk viden om heste og undervisning, har de erfaring med at undervise børn og har de fokus på elevhestenes trivsel og sikkerheden for både hest og rytter
Besøg rideklubben
Aflæg evt. rideklubben en besøg, men kom gerne en dag, hvor der er elevundervisning, så du kan se, hvordan undervisningen foregår. Lav en aftale på forhånd, så du sikrer, at der er en i klubben, der har tid til at vise jer rundt, svare på spørgsmål og mærk efter, hvordan stemningen er blandt rytterne. Vær ikke bange for at stille spørgsmål. Hvis du f.eks. som forældre er usikker på omgang med heste, så spørg ind til, om der er hjælp at hente, når I f.eks. skal sadle op. Spørg om det er muligt at låne udstyr i klubben til de første gange, så du ikke skal ud og købe hjelm og sikkerhedsvest før du ved, om ridning er noget for dit barn. Og har du et barn med udfordringer, så fortæl det til underviseren, så de ved det på forhånd og evt. har mulighed for at tage specielle hensyn. I mange rideklubber har man mulighed for at få en prøvetime til hest. Nogle tager penge for det og det er egentlig også ok. Klubben er jo en frivillig forening, som har udgifter til både hesten og underviseren uanset om du vælger at melde dit barn på holdet eller ej.
Dansk Rideforbund har indført en certificering af elevskolerne i klubber under dem, så kig f.eks. på klubbens hjemmeside eller sociale medier og se om klubben har denne certificering eller evt. er i gang med at tage den.
Og når du har fundet den elevskole, som passer til jer, så er det bare i gang med at få massevis af gode rideoplevelser.
Fakta om Sille Hastrup:
Sille er uddanet berider i 2013 og har været daglig leder i flere rideklubber, sidder i elevskoleudvalget i Dansk Rideforbund. Hun har i disse klubber haft ansvaret for udvikling af elevskolen, undervist i både spring og dressur i elevskolen og været med til at afholde stævner, ridelejre m.m. for elevryttere. Hun tilbyder undervisning i både dressur og spring på bl.a. Stald Aagarden, i Hinnerup Rideklub og pr. 1/10 hos Skårupgaard Sportsrideklub ved Lystrup til ryttere med egen hest.