Når du starter med at gå til ridning, starter mange af os i en elevskole, hvor de får undervisning hver uge. Hvis de så med tiden får egen pony eller hest, så rider de ikke længere på hold og har ikke længere en underviser til at stå fast i midten af ridehallen og guide dem. Så bliver træningen på egen hånd og du skal både motivere dig selv, planlægge din ridning og ikke mindst løse de udfordringer, der evt. opstår under ridningen. Måske tænker du, at med egen hest, så har du ikke længere behov for undervisning – men sandheden er, at man aldrig bliver for dygtig til at have brug for og gavn af undervisning. Men hvorfor er det en god ide at ride undervisning hele livet og hvad får du ud af at ride undervisning? De spørgsmål har vi stillet berider Sille Hastrup.
”Som rytter er du hestens underviser og har ansvaret for at holde den motiveret, glad, ride med afveksling og ikke mindst udvikle din hest. Du har ansvaret for at ens ridning ikke giver hesten skader, forkert muskelopbygning eller giver den dårlige vaner. Og for at kunne være en god underviser for sin hest, så har du selv brug for en underviser til at gøre præcis det samme. Nemlig holde rytteren motiveret, lære rytteren at blive problemløsende og kunne tænke selvstændigt i, hvordan du kan ride sig ud af eventuelle udfordringer. En god underviser bør kunne være en faglig sparring for dig. Som undervisere har vi ofte set mange forskellige heste og har set de fleste problemstillinger før. Vi kan hjælpe dig med at sætte mål og delmål ud fra den hest eller pony du har. Mål der er opnåelige og som skaber succes – både for dig og for din hest.
Hvis du rider undervisning hos en uddannet berider, så har vi stor viden om, hvordan du rider din hest, så du får en korrekt opbygning af din hest – både fysisk men ikke mindst mentalt. En hest er som udgangspunkt ikke bygget til at bære en rytter, men med korrekt træning kan vi få den til at sætte muskler de rigtige steder og få den korrekte bæring”
Men hvad gør det så for rytteren og hesten, hvis du ikke rider undervisning?
”Hvis du ikke jævnligt får undervisning, kan du nemt få indarbejdet nogle dårlige vaner i din ridning, som kan være svære at bryde, både for hest og rytter. Der opstår måske problemer i ridningen, som du ikke selv kan løse og du synes, at din hest bliver dum. Men typisk bliver en hest ikke dum – den har blot indlært noget forkert eller du kommer som rytter til at give den modsatrettede signaler, som forvirrer den. Og hvis du som rytter er frustreret, når du rider, så bliver din hest det ofte også. Ridning er en enkeltmandssport og som rytter har man brug for positiv energi, motivation og gejst. En god underviser kan tage helikopterblikket på og se på dig udefra og italesætte alle de områder, hvor du har rykket dig i din ridning. Områder vi ofte selv har svært ved at se, fordi vi har tendens til at fokusere på det der ikke virker og måske spejle os i ryttere, som er meget dygtigere ens os selv”
Hvor tit bør man så få undervisning?
”Jeg kan ikke anbefale noget bestemt interval. Det afhænger meget af, hvilken hest/pony du har og hvor du er i din ridning.
Hvis du er i gang med at uddanne din hest til et nyt niveau rent ridemæssigt, så kan det være godt med intensiv undervisning i en periode for derefter at tage en periode, hvor du selv træner alle de nye øvelser. Hvis du oplever problemer eller udfordringer, kan det også være godt at tage nogle undervisningsgange med kort interval for at komme videre inden tingene går i hårdknude.
Hvis du lige har købt ny hest eller det er din første egen pony, så sørg for ekstra undervisning i starten, så du kommer godt fra start og I får lært hinanden at kende og du får lært hestens knapper at kende”
Fakta om Sille Hastrup:
Sille er uddannet berider i 2013 og har siden da haft eget firma, hvor hun har tilredet ungheste, videreuddannet heste for ryttere og ikke mindst undervist ryttere på alle niveauer. Sille har desuden været daglig leder i flere rideklubber, sidder i elevskoleudvalget i Dansk Rideforbund. Hun tilbyder undervisning i både dressur og spring på bl.a. Stald Aagarden, i Hinnerup Rideklub og pr. 1/10 hos Skårupgaard Sportsrideklub ved Lystrup